توجه کنید:
قبل از هر چیز توجه داشته باشید که محصولات مربوط به شناخت، معرفی و مباحث تکمیلی و راهکار های درمان ۱۸ طرحواره ی یانگ در سه فصل مجزا برای شما عزیزان ارائه شده است که شما عزیزان میتوانید این محصولات را به راحتی تهیه کرده و استفاده کنید. همچنین برای معرفی، شناخت و درمان هر طرحواره به صورت جداگانه نیز محصول آموزشی(مربوط به طرحواره ی مد نظر شما) یرای شما عزیزان ارائه شده است که شما میتوانید این محصولات را هم خیلی راحت تهیه کنید و استفاده نمایید.
۱-مبانی اولیه شناخت طرحواره ها ۲-معرفی طرحواره های ناسازگار ۳-مباحث تکمیلی شناخت طرحواره ها
شما عزیزان برای طی کردن پروسه ی کامل شناخت تا درمان طرحواره ها(۱-شناخت طرحواره ها ۲-معرفی طرحواره های ناسازگار ۳-مباحث تکمیلی شناخت طرحواره ها) باید این سه محصول را به صورت جداگانه تهیه کرده و استفاده کنید.
ما برای رفاه حال شما عزیزان این سه محصول را به صورت یک پکیج(پکیج دوره جامع شناخت و درمان طرحواره ها(خودشناسی با طرحواره ها) ) با قیمتی بسیار عالی و با تخفیف ویژه ارائه داده ایم. شما میتوانید این پکیج استثنایی را خریداری کنید و از هر سه محصول استفاده کنید.
با یک تیر سه نشون بزن(برای خرید پکیج اینجا کلیلک کنید)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
طرحواره تنبیه
برگه ای به دستم داد و گفت روم نمیشد یه چیزایی رو بگم. همه رو یادداشت کردم بدم خودتون بخونین. نوشته بود آدم عصبانی و پرخاشگری هستم. تو خونه دائم صدای داد زدن من بلنده. صدامو همسایه ها می شنون، خجالت می کشم. تا حالا چندبار همسایه ها بهمون اعتراض کردن. دو سه بار بخاطر همین خونه عوض کردیم. همه از شوهرشون کتک می خورن. من چندبار شده شوهرمو موقع دعوا زدم. شوهرم رفته برای طلاق اقدام کرده. برای همین اومدم. زندگیم تو خطره. دو تا بچه دارم. حوصله شلوغکاریهاشونو ندارم. اونا هم اذیت می کردن کتکشون می زدم. یه بار کنترلو پرت کردم خورده به چشم بچه م. شوهرم برداشت برد پزشکی قانونی و ازم شکایت کرد. ولی با واسطه ضمانت مادرم کوتاه اومده. وقتی عصبانی می شم هیچی حالیم نیست. تو سر خودم می زنم. شده موهامو اونقد کشیدم و چنگ زدم که هی دارن می ریزن. موقع عصبانی شدن فحشهای خیلی بد می دم. به شوهرم. بچه هام. به همه. به خودم. بعضی وقتا بعدش پشیمون میشم و معذرت خواهی میکنم. میگم ببخشید ولی دیگه عادی شده برا همه کارای من. شوهرم میگه تو پشیمون نیستی وگرنه دوباره انجام نمی دادی. خواهش می کنم کمکم کنید اینقد پرخاشگری نکنم. موقع عصبانیت این کارارو نکنم.
وقتی نوشته ها تموم شد برگه رو گذاشتم روی میز و گفتم. از کی این رفتارارو داری؟
گفت از بچگی. همیشه اینطوری بودم.
گفتم: پدرمادرت هم اینطوری بودن؟
با لبخند معناداری جواب داد: کلا همه خانواده، محله مون اینجوری بودن. من تو یه منطقه فقیر زندگی می کردم بچگی. تا ازدواج کردم. اونجا تو کوچه ها مردا، بچه ها به هم راحت همه جور فحشی میدن. خیلی راحت تو جیبشون چاقو می ذارن و کسی چپ نگاه کنه باهاشون درگیر می شن. (شرایط ایجاد طرحواره تنبیه)
بابام اعتیاد داشت و همیشه منو کتک می زد. مامانم نمی زد ولی بعد وقتی بابام نبود مامانم مارو می بست به فحش و کتک.
دیدین یه سریها هی می گن دوران کودکی یادش بخیر. من میگم دوران کودکی و نوجوانی من یادش به شر. دلم می خواد فراموشی بگیرم و اون خاطره ها از ذهنم بره.
تا حالا چندبار دست به خودکشی زدم. وقتی عصبانی می شم دیگه قاطی می کنم. می گم خودمو بکشم راحت بشم.
گفتم: هیچوقت نرفتی مشاوره؟ روانپزشک؟
گفت: خانم تو خونواده ما به این چیزا اعتقاد ندارن. تازه اگرم داشتن، پولشو نداشتن. اینقد بدبختی داشتیم که دیگه به این کارا نمی رسیدیم. فقط بخت من زد و با شوهرم که محله بالاتر و منطقه بالاتر می شینن، سرکارم آشنا شدم. از من خوشش اومد و زود خواستگاری اومد عقد کردیم. اولا پیش اون خودمو کنترل می کردم. بعدم که زندگی سخت تر شد دیگه نتونستم. الانم می خواد طلاقم بده. طلاقم بده، من کجا برم؟ بچه هامو چکار کنم؟ هر کاری بگین می کنم تا خودمو درست کنم.
گفتم هزینه اومدن به جلسه مشاوره و درمان رو دارین الان؟ گفت: آره شوهرم خسیس نیست. وضعمون خوبه. ازش فرصت گرفتم گفته ۶ ماه وقت داری خودتو درست کنی.
خوشحال شدم که هنوز شوهرش امیدواره و می خواد زندگیشو حفظ کنه. بهش گفتم پس فعلا دو تا کار می کنیم. اول اینکه حتما باید بری پیش روانپزشک و دارو بگیری برای خشمت، چون اینقد زیاده که به این راحتی و به این زودی خوب نمیشه. دوم اینکه واسه جلسه بعد با همسرت بیا تا نظر و دیدگاه اونم از زبون خودش بشنوم.
پرسید من خوب میشم؟ گفتم: اگه همکاری کنی و زود نومید نشی، آره.
برگه رو بهش دادم و گفتم اینو دور ننداز نگهش دار ببینیی تا ۶ ماه دیگه چقدر عوض می شی و این کارارو دیگه نمیکنی.
با خوشحالی برگه رو گرفت و رفت تا برای جلسه بعدی با همسرش وقت بگیره.
خب حالا بیاین با هم یه کم گپ بزنیم ببینیم شما طرحواره تنبیه دارین یا نه؟
شما چی؟ شما تا حالا تو دلتون به خودتون یا کسی فحش دادین؟
مثلا بگین من احمقم. بی عرضه ام. اصلا آدم نیستم و…
فلانی نفهمه . هیچی حالیش نیست. مغز نداره و…. بوق
با صدای بلند چی؟
به همسرتون، فرزندتون، خواهر یا برادرتون، دختر خاله یا پسرعموتون و… وقتی دست به وسایلتون بزنن، مشقاشونو ننویسن. لیست خرید رو کامل نگیرن.
اهل کتک کاری هستین؟ منظورم حتما دعوا تو خیابون نیست آ. همینکه عصبانی بشین یکی بزنین به فرزندتون همسرتون یا تو سرخودتون هم میشه کتک کاری دیگه…
شما طرحواره تنبیه دارین!؟
میگین اصلا طرحواره دیگه چیه؟
به فکرها و احساس هایی که منفی و غیرمنطقی هستن و از کودکی تا الان تکرار شدن و باعث میشن ما رفتارهای نادرستی از خودمون بروز بدیم و به خودمون و دیگران آسیب مستقیم یا غیرمستقیم بزنیم، طرحواره یا تله زندگی گفته میشه.
حتما حتما شما هم یه سری فکرها و احساساتی دارین که هی تکرار می شن و دیگه خودتونو با اونا میشناسین. مثلا می گین من همیشه این فکرارو داشتم، یا همیشه عصبی ام یا مضطربم. خب همینا میشن طرحواره های شما که روی رفتار شما و روابط شما تاثیر منفی میذارن.
نشانه های طرحواره تنبیه
- کسانی که این تله زندگی سرسخت و بسیار منفی رو دارن، اعتقاد دارن که آدمها بخاطر رفتارهای بد و اشتباهاتشون باید تنبیه بشن و نباید به راحتی بخشیده بشن.
- به خودشون و دیگران ناسزا می گن چه به صورت ذهنی (یعنی تو دلشون) و چه به صورت کلامی
- ممکنه برخوردهای فیزیکی هم بکنن، مثلا دست به کتک کاری بزنن. وقتی عصبانی میشن طرف مقابلشونو می زنن چه همسر و چه فرزند یا اینکه توی سر خودشون می زنن. بعضی ها که شرایط شدیدی دارن، خودزنی های ناراحت کننده ای مث زدن تیغ رو دست یا پاشون دارن.
- افرادی که طرحواره تنبیه دارن، خودشون یا طرف مقابل رو از یه سری نیازها و لذتها بخاطر تنبیه محروم می کنن مثلا با غذا نخوردن یا غذا ندادن
- یکی از واکنشهای این افراد می تونه قهر کردن و سکوتهای طولانی باشه. گاهی مادرانی رو می بینیم که سه روز با کودک خودشون قهر میکنن.
- سرزنشگری اونها با تخریب شدید شخصیتی خودشون و دیگران همراه هست. یعنی وقتی عصبانی و ناراحت می شن تحقیر و توهین های بسیار بدی می کنن.
- افراد دارای این تله معمولا طرحواره های دیگه ای مث معیارهای سرسختانه، نقص و شرم، عدم خویشتن داری و خودانضباطی ناکافی دارن. توصیه می کنم محصول دوره صوتی جامع شناخت طرحواره ها رو تهیه کنین تا به یک خودشناسی عمیق برسین.
دلایل پدیدایی طرحواره تنبیه
- الگوگیری از والدینی که اهل کتک کاری و ناسزاگویی هستن و خودشون این تله زندگی رو دارن.
- تو خانواده این افراد راهکار مقابله با اشتباهات تنبیه بوده و خانواده از راه های سالمتر، با کوتاهی ها و اشتباهات برخورد نمی کردن.
- زندگی در محیط های محروم و فقیر که مردم اون عمدتا این کارها رو توی ارتباطاتشون می کنن باعث می شه بچه ها همین نوع رفتار رو یاد بگیرن.
- والدین طرحواره معیارهای سرسختانه داشتن و برای هر اشتباه و نقصی سرزنشهای غلیظ و تخریب کننده ای می کردن.
همچنین مقاله طرحواره و فرزندپروری رو هم بخونین.
طرحواره تنبیه و سه نوع رفتار متفاوت اون
کسانی که این دیدگاه رو دارن، یا:
- دیگران یا خودشونو بخاطر اشتباهات نمی بخشن و تنبیه کلامی و غیرکلامی می کنن. پرخاشگری می کنن. ممکنه جذب افراد شبیه به خودشون هم بشن. یا توی ارتباطی وارد بشن و بمونن که در معرض تحقیر و تخریب قرار می گیرن.
- از موقعیتهایی که احتمال میدن مورد قضاوت و ارزیابی و در نتیجه توبیخ قرار بگیرن، دوری می کنن. مثلا دوست ندارن خونه مادرشوهری برن که سرزنش کننده است یا کنار همکاری بشینن که ریزبین و ایرادگیره.
- به شدت بخشنده و سهل گیر می شن و تحمل رنج دیگران رو ندارن. زود دیگران رو می بخشن، مثلا خیانت همسرشو یا اشتباهات و کم کاری فرزندشو، اما توی دلش خشم جمع می کنن. توصیه می کنم مقاله طرحواره و خیانت رو بخونین.
طرحواره تنبیه و فرزندپروری
والدینی که این طرحواره رو دارن معمولا:
- بابت اشتباهات فرزندانشون باهاشون بد برخورد می کنن و ممکنه بدرفتاری کلامی یا فیزیکی بکنن.
- ذهنیت والد پرتوقع و سرزنشگری که دارن باعث میشه از بچه ها توقع رفتار عالی و بی نقص داشته باشن. توصیه می کنم مقاله ذهنیت های طرحواره ای رو بخونین.
- به بچه هاشون پرخاشگری رو غیرمستقیم یاد می دن و باعث میشن بچه ها همین رفتارو با دوستان یا خواهر برادرشون و یا بعدا خود والدین تکرار کنن.
- عمدتا بعد از دعوای فرزندشون دچار عذاب وجدان میشن و ممکنه عذرخواهی هم بکنن ولی متاسفانه برخورد بد تاثیر خودشو میذاره.
معرفی فیلم
طرحواره تنبیه می تونه جنبه فرهنگی هم داشته باشه، فرهنگ برخی جوامع آسیای شرقی فرهنگ به شدت تنبیه کننده است و چون مبنای اونها بر اطاعت از رتبه های بالای اجتماعیه، اگه آدمهای زیردست کوتاهی یا خطایی کنن، تنبیه شدید می شن.
نمونه شدید اون رو می تونین توی فیلم های کره جنوبی ببینین که اگه فردی خطایی ازش سر بزنه، تنبیه های شدیدی میشه.
فیلمهای جومونگ، جواهری در قصر، سایمدانگ و … از این دست هستن.
درمان طرحواره تنبیه
درسته که آدمها باید با عواقب کارهای اشتباهشون مواجه بشن، اما این عواقب نباید باعث تخریب کل شخصیت اونها باشه. منظور از واژه تنبیه، آکاه سازی هست. و آگاه سازی باید باعث رشد شخصیتی و پخته شدن فرد بشه و نه آسیب دیدن او. ما آدما هر قدر هم پخته بشیم و اطلاعات داشته باشیم بازم ممکنه اشتباه کنیم و چیزایی رو ندیده بگیریم. توصیه می کنم مقاله خودت را در آغوش بگیر رو مطالعه کنین.
اگر طرحواره تنبیه دارین، شما باید یاد بگیرین که نرم تر و مهربونتر باشین، بنابراین اگه توی این تله افتادین این چندکار رو انجام بدین؛
- هر وقت خودتون خطایی کردین بجای سرزنش خودتون، از خودگویه های مثبت استفاده کنین مانند؛ من اشتباه کردم و اشتباه برای یادگیری لازمه. حتی اگه بارها اتفاق بیافته. درسته که من اشتباه کردم ولی نیاز به تخریب شخصیتم نیست. می تونم جریمه اونو به شکل سالمی بپردازم مثلا اگه زیادی غذا خوردم عوضش تا چند ساعت چیزی نخورم.
- این تصور که من فقط اشتباه می کنم یا باید درس عبرت بگیرم و دیگه خطا نکنم یا گناه نکنم رو کنار بذارین و یادتون باشه که اشتباه کردن تجربه مشترک مادام العمریه همه آدمهاست.
- برای درمان طرحواره تنبیه اگه فرزند یا همسرتون اشتباهی کردن، بجای سرزنش شدید، با خودتون تکرار کنین اونها انسانن و هر انسانی حق اشتباه کردن رو داره، فقط باید بهشون بگم چطوری جبران کنن.
- هر وقت خودتون یا اطرافیانتون اشتباهی کرد زود شروع به سرزنشش نکنین و بویژه توی گفتگوتون بجای واژه “چرا”، از واژه “چی شد یا چطور شد” استفاده کنین تا بار سرزنشی و تخریبی جملاتتونو کم کنین. اینطوری شما از اون بالغانه علت خطارو جستجو می کنین و حمله نمی کنین.
- بخشیدن آدمها می تونه ناشی از ظرفیت روانی و بزرگواری شما باشه، اما نباید بخشش شما ناشی اط ضعف و احساس ناتوانی تون باشه. بخاطر سبک جبران طرحواره تنبیه، اگه کسی در حق شما ظلمی کرده زود اونو نبخشین که درون خودتون خشم جمع کنین، بلکه حتما بهش بگین که عصبانی هستین و اون برای آروم کردن شما چه کاری می تونه بکنه.
- با قهر کردن، شما تا مدتی به امتیازهایی توی رابطه می رسین ولی بعد مدتی این قهر کردنها عادی میشه و همسر و فرزندتون عادت به نبود شما می کنن. برای اطلاعات بیشتر مقاله طرحواره و مهارتهای ارتباطی رو بخونین.
- هر وقت اشتباهی کردین، مثل یک مادر مهربون کودک درون خودتونو نوازش کنین و بهش بگین که ازش حمایت می کنین حتی در وقتی که خطایی کرده.
- کنترل طرحواره تنبیه با توجه به اینکه به شدت درونی شده و به یک عادت سخت تبدیل شده و با توجه به اینکه خشم و پرخاشگری هم همراه خودش داره حتما حتما نیاز به طرحواره درمانی و مراجعه به طرحواره درمانگر داره. حتی اگه تا الان به خودتون، دیگران و روابطتتون آسیب زدین، هنوز دیر نشده، سراغ درمان برین و بقیه زندگی تونو نجات بدین.
من شیما محمدی روانشناس بالینی و طرحواره درمانگر با بیش از ۱۰ سال سابقه کاری اومدم که به شما عزیزان کمک کنم تا از تله طرحواره هایی که در اون گرفتار شده اید رها بشید و دوباره طعم خوددوستی و یک زندگی با رضایتمندی و روابط عالی رو بچشید. برای شرکت در دوره های طرحواره درمانی و مشاوره به من پیام بدین.(۰۹۱۹۸۲۰۰۰۳۰)
مارو تو اینستاگرام دنبال کنید.