آخرین مقالات

آخرین محصولات

قوانین طلاق

قوانین طلاق

قوانین طلاق

طلاق چیه؟

طلاق، انحلال یا منحل شدن، عقد نکاح (ازدواج) دائمه و از نظر لغوی معناهای متعددی داره مث رهایی، ترک کردن، آزاد کردن.

طلاق فرایند تشریفاتیه که مرد می تونه با اجازه دادگاه، زنی رو که به طور دائم در قید زوجیت اونه، رها و آزاد کنه و دارای شرایط خاصیه. مقاله همه چیز درباره طلاق رو مطالعه کنین.

  • طلاق دهنده مرده، یعنی توسط شوهر صورت می گیره.

 

  • طلاق داده شده زن هست که مرد اونو طلاق میده.

 

  • صیغه طلاق باید به کلام صحیح خونده بشه و لازمه که به زبان عربی باشه و به ویژه که اگه کلام عربی بلد باشه درست نیست به زبان فارسی خونده بشه.

 

  • یکی دیگه از قوانین طلاق اینه که باید در حضور دو شاهد عادل، صورت بگیره و بدون این شرط طلاق جایز نیست (بعضی ممکنه از اقوام، آشنایان یا دوستانشون یا افرادی که حاضرن پول بگیرن و به عنوا شاهد حضور داشته باشن، استفاده کنن).

شرایط طلاق از طرف زن

قوانین طلاق

آیا فقط مردها می تونن برای طلاق اقدام کنن؟ خیر.

اگه چنین قانونی وجود داشته باشه زنها آسیب جدی می بینن چرا که خیلی وقتها می شه مرد صلاحیتی نداره یا مشکلی داره، درست و منطقی اینه که زن به عنوان فرد بالغ اگه ببینه زندگی مشترک برای خودش یا فرزندانش بیشتر ضرر داره تا منفعت، قوانین طلاق بهش اجازه اقدام برای جدا شدنو بده.

بذارین مثالهایی از عدم صلاحیت آقا برای حق طلاق که بسیار تو مراجعانم دیدم براتون بگم:

  • مردی که اختلال شخصیت داره. ما چند نوع اختلال شخصیت داریم که این افراد طبق قانون مشکلی ندارن ولی از نظر روانپزشکی و روانشناسی اینها مشکلات جدی روحی دارن و برای زندگی مشترک و رابطه آسیب زننده هستن مثلا اختلال شخصیت پارانویا و بدبین، اختلال شخصیت خودشیفته که ممکنه از همسرش سواستفاده کنه، اختلال شخصیت مرزی که توی روابط متعدد میافته و نوسان هیجانی داره و…

 

  • مردی که اختلال نوروتیک داره مثل افسردگی، وسواس، احتکار و… که هر کدوم از اینها هم تاثیر منفی روی رابطه زناشویی دارن و هم روی بچه ها. در حالیکه قوانین طلاق جایی برای این موارد باز نکرده.

 

  • مردی که به خانواده ش وابستگی داره مثلا طرحواره خودتحول نیافته و گرفتار داره و ممکنه تحت تاثیر خانواده ش به همسرش زور بگه یا حتی تصمیم بگیره زنشو طلاق بده.

 

بیاین با هم ببینیم زن تحت چه شرایطی میتونه اینکارو بکنه.

  • غیبت طولانی همسر (حداقل ۶ ماه) یعنی همسرش با یا بدون اطلاع نباشه و مسوولیت خودشو در قبال خانواده ش انجام نده مثلا بذاره بره یا اینکه گم بشه.

 

  • همسرش عمدا نفقه یا مخارج خانم رو نده و یا اینکه نتونه پرداخت کنه و خانم تو سختی بیافته. البته به نظرم قوانین طلاق باید تو این موارد باید شرایط حال و زمانه رو در نظر بگیره، بعضیا معتقدن همینکه مرد خرج خونه رو تامین می کنه کافیه در حالیکه ممکنه آقا تمکن مالی خوبی هم داشته باشه ولی با سختگیری و خساست کاری کنه که خانم و فرزندانش طبق عرف زندگی مناسبی نداشته باشن.

 

  • مرد به ۵ سال زندان یا پرداخت جزای نقدی محکوم شده باشه و جرمش طوری باشه که با حیثیت و آبروی خانوادگی مغایر باشه. یه نکته مهم اینکه بعضی آقایون ممکنه زندانی هم نشده باشن ولی با رفتارهایی حیثیت و آّبروی خانوادگی رو از بین می برن (مثلا مردی بخاطر اختلال روحی توی محل آبروریزی راه میندازه، البته که این موارد درمان- دارویی و روانشناختی- نیاز دارن و نه حتما طلاق) اما اگه آقا حاضر نباشه سراغ درمان بره، زن چکار باید بکنه؟

 

  • طبق قوانین طلاق اگه مرد اعتیادی داشته باشه که باعث اختلال تو عملکردش باشه و زندگی خانوادگی رو تو خطر بندازه خانم می تونه طلاق بگیره که البته اعتیاد مرد باید ثابت بشه.

 

  • جنون مرد (که این توسط روانپزشک معتمد دادگاه و پزشکی قانونی مورد تایید باید قرار بگیره).

 

  • مرد وکالت طلاق به همسرش بده. یعنی به همسرش اجازه بده که اگه خواست جدا بشه، شخصا اقدام کنه.

انواع طلاق

قوانین طلاق

طلاق از طرف مرد: در ابتدا این به عنوان حقی برای مرد هست که می تونه اینکارو بکنه فقط باید دلیلشو حتما بیاره.

طلاق از طرف زن: طبق شروطی که قبلا توضیح دادم و البته قوانین طلاق دیگه ای هم در این مورد وجود داره که می تونه کمک کننده باشه مثلا اینکه مرد زنشو کتک بزنه و این تو پزشک قانونی ثبت شده باشه.

طلاق توافقی: که زن و مرد هر دو به توافق می رسن یا دادن امتیازاتی به همدیگه و یا گذشتن از حقوق خود، جدا بشن.

اگه مشاوره قبل ازدواج صورت بگیره نرخ طلاق پایینتر میاد بنابراین پیشنهاد می کنم مقاله مشاوره قبل از ازدواج رو بخونین.

حقوق زن و مرد هنگام طلاق

قوانین طلاق

  • زن موقع طلاق می تونه جهیزیه خودشو برداره چرا که از نظر قانونی موظف به تهیه جهیزیه نبوده. طبق قوانین طلاق بهتره زن برای این مورد فاکتور یا لیست خرید جهیزیه رو داشته باشه.

 

  • مرد موظفه مهریه زن رو پرداخت کنه البته اگه رابطه جنسی کامل برقرار نشده باشه و زن بکارت خودشو داشته باشه مرد نصف مهریه و اگه زن بکارتشو از دست داده باشه مرد باید همه مهریه رو پرداخت کنه.

 

  • زن تا دو دوره پاکی از پریودی موظفه در عده مرد باشه یعنی تو این دوران اجازه ازدواج یا رابطه با مرد دگه ای رو نداره و تو این دوران هم طبق شرایط خاصی نفقه زن به عهده مرده. توصیه می کنم مقاله زندگی بعد از طلاق رو بخونین.

 

  • از قوانین طلاق و ازدواج اینه که در هر صورت مرد سرپرست قانونی بچه هاست و باید در هر حال نفقه فرزندان رو پرداخت کنه ولی زن اگه بخواد می تونه حضانت (یعنی نگهداری) بچه هارو تا ۷ سالگی به عهده بگیره و بعد از اون باز نگهداری دختر تا ۹ سالگی و پسر تا ۱۵ سالگی با مرد هست (اگه خودش بخواد یا زن نخواد که نگه داره) و بعد از سن بلوغ، بچه ها انتخاب می کنن که با کدوم یک از والدین زندگی کنن.

طلاق توافقی

در این نوع طلاق که خیلی رواج پیدا کرده همونطور که از اسمش مشخصه، زن و شوهر هر دو سر مساله جدایی به توافق و هماهنگی رسیده ان و قوانین طلاق رو برای خودشون ساده کردن.

طلاق توافقی چون دیگه اصطکاک کمتری بین زوجین هست و هر دو راضی هستن و نیاز به راضی یا متقاعدسازی اون یکی نیست زودتر انجام میشه. تو این نوع جدایی زن و شوهر در مورد مهریه هم توافق می کنن که همه ش پرداخت بشه یا بخشی از اون یا اینکه کلا بخشیده بشه حالا چه در ازای دریافت چیزی و چه بدون دریافت چیزی.

مثلا تو یک مورد که آقا می خواست ازدواج مجدد کنه توافق کرد که کلا خونه رو به همسرش بده در ازای مهریه ش و بعد طلاق توافقی بگیرن. طبق قوانین طلاق توافقی در مورد نگهداری از فرزند تا وقتی هنوز به سنی نرسیده که خودش تصمیم بگیره با کدوم والد باشه، زن و شوهر می تونن با همدیگه توافق کنن.

همچنین در مورد زمانها و مکان ملاقات فرزند. البته اگه زوجین در مورد این موضوع به توافق نرسن، دادگاه اونو بررسی می کنه و تکلیفشو معلوم می کنه. در مورد اموال و جهیزیه هم زوجین خودشون توافق می کنن. این توافق کردنها باعث میشه کمتر تو مسیر دادرسی و دادگاه رفتن اذیت بشن و وقتشون تلف بشه، همچنین خاطرات تلخ کمتری از خودشون بجا می ذارن و طلاق توافقی نشونه بلوغ بیشتریه.

قوانین طلاق درباره تست عدم بارداری و جلسات مشاوره و نامه عدم سازش از روانشناس، اینجا هم پابرجاست.

می بینید که مساله جدایی حتی اگه توافقی باشه اونقدرها هم راحت نیست. من توصیه می کنم مقاله رابطه عاطفی رو بخونین و ببینین شما میتونین رابطه تونو از نو بسازین که نیاز به طلاق از هیچ نوعی نباشه؟

نکات مهم در مورد طلاق

قوانین طلاق

جدا شدن از همسر و به هم خوردن زندگی مشترک شاید سختترین و تلخ ترین بحران یک خانواده باشه که گاهی خاطرات تلخ اون تا سالها بعد روی زندگی و روان زن و مرد و بچه ها تاثیر منفی میذاره. زن و شوهر وقتی وارد این پروسه می شن تازه متوجه قوانین طلاق می شن که گاهی بسیار پیچیده ان و ممکنه بخاطر ناآگاهی از این قوانین هر دو آسیب هایی رو ببینن مثلا خانم مهریه شو ببخشه و بعدا پشیمون بشه یا بسیار پیش اومده که من دیدم زنها کتک می خورن ولی بخاطر حفظ آبرو پزشکی قانونی نمی رن و بعدا موقع طلاق پشیمون می شن که چرا اینکارو نکرده بودن. اگه همسر شما هم فردیه که زود عصبانی میشه مقاله مقابله با همسر عصبانی رو بخونین.

بنابراین شما اگه می بینین چاره ای جز طلاق نیست حتما:

  • ابتدا سعی کنین جلسات متعدد زوج درمانی یا رواندرمانی برای خودتون برین و تا حد امکان تلاش کنین رابطه تونو از نو بسازین. برای خودشناسی و شناخت مشکلات شخصیتی خود و همسرتون محصول خودشناسی با طرحواره ها رو تهیه کنین.

 

  • برای فهم و آگاهی بهتر از قوانین طلاق از همون ابتدا با وکیل یا مشاور حقوقی در ارتباط باشین و اطلاعات درست و حقیقی از اون بگیرین تا کمتر تو پروسه طلاق فرسوده و متضرر بشین.

 

  • طلاق حتما باید با اجازه دادگاه باشه و تو محضر مورد تایید دادگاه، صیغه طلاق خونده بشه.

 

  • اگه از همسرتون می خواین وکالت در طلاق بگیرین وکالت تام و بلاعوض بگیرین چرا که ممکنه اون بعدا پشیمون بشه و بخواد وکالت رو پس بگیره.

 

  • بهتره بچه هارو با خودتون جز در مواردی که قاضی خواسته به دادگاه نبرین و برای اونها خاطرات ناراحت کننده نسازین. مقاله بچه های طلاق رو بخونین.

 

  • جدای از قوانین طلاق شما انصاف و اخلاقیات رو تو هر مرحله یا بحرانی از زندگی تون رعایت کنین و با شخصیت ارزشمند خودتون زندگی کنین یعنی رفتارهایی نکنین که باعث آسیب به همسرتون یا خانواده ش بشه (بعضیا میرن در خونه خانواده همسر و آبروریزی راه می ندازن، یا تهمت های ناروا زدن به همسرشون و…) و یا اینکه حقوق طرف مقابل رو به رسمیت نمیشناسن و زیر پا میذارن مثلا ندادن مهریه، جهیزیه، اجازه ندادن به دیدار فرزند و… و البته این به این معنی نیست که خودمراقبتی نداشته باشین و بخواین با دلسوزی و احساسات افراطی اجازه بدین دیگری به شما آسیب بزنه. برای خودمراقبتی حتما همه اول همه قوانین طلاق مخصوص خودتونو یاد بگیرین.

 

  • دادگاه و کلانتری جای دعواهای زن و شوهری و تخریب همدیگه نیست. سعی کنین هیجانات منفی خودتونو اینجور جاها کنترل کنین چرا که ممکنه به ضررتون تموم بشه.

 

  • با وکیل یا مشاوری در تماس باشین که هم متخصص باشه و کمک کنه شما به حقوقتون برسین و هم اخلاق مدار.

 

اگه مقاله قوانین طلاق براتون مفید بود یا احساس می کنین کسی نیاز داره دراین باره اطلاعاتی داشته باشه حتما براش بفرستین.

من شیما محمدی روانشناس بالینی و طرحواره درمانگر با بیش از ۱۰ سال سابقه کاری اومدم که به شما عزیزان کمک کنم تا از تله طرحواره هایی که در اون گرفتار شده اید رها بشید و دوباره طعم خوددوستی و یک زندگی با رضایتمندی و روابط عالی رو بچشید. برای شرکت در دوره های طرحواره درمانی و مشاوره به من پیام بدین.(۰۹۱۹۸۲۰۰۰۳۰)

ما رو تو اینستاگرام دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *