آخرین مقالات

آخرین محصولات

طرحواره ایثار

طرحواره ایثار

توجه کنید:

قبل از هر چیز توجه داشته باشید که محصولات مربوط به شناخت، معرفی و مباحث تکمیلی و راهکار های درمان ۱۸ طرحواره ی یانگ در سه فصل مجزا برای شما عزیزان ارائه شده است که شما عزیزان میتوانید این محصولات را به راحتی تهیه کرده و استفاده کنید. همچنین برای معرفی، شناخت و درمان هر طرحواره به صورت جداگانه نیز محصول آموزشی(مربوط به طرحواره ی مد نظر شما) یرای شما عزیزان ارائه شده است که شما میتوانید این محصولات را هم خیلی راحت تهیه کنید و استفاده نمایید.

طرحواره ها و تله های زندگی                             شناخت طرحواره ها                             طرحواره درمانی

۱-مبانی اولیه شناخت طرحواره ها            ۲-معرفی طرحواره های ناسازگار                 ۳-مباحث تکمیلی شناخت طرحواره ها

شما عزیزان برای طی کردن پروسه ی کامل شناخت تا درمان طرحواره ها(۱-شناخت طرحواره ها ۲-معرفی طرحواره های ناسازگار ۳-مباحث تکمیلی شناخت طرحواره ها) باید این سه محصول را به صورت جداگانه تهیه کرده و استفاده کنید.

ما برای رفاه حال شما عزیزان این سه محصول را به صورت یک پکیج(پکیج دوره جامع شناخت و درمان طرحواره ها(خودشناسی با طرحواره ها) ) با قیمتی بسیار عالی و با تخفیف ویژه ارائه داده ایم. شما میتوانید این پکیج استثنایی را خریداری کنید و از هر سه محصول استفاده کنید.

با یک تیر سه نشون بزن(برای خرید پکیج اینجا کلیلک کنید)

 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

 

طرحواره ایثار

با دوتا لیوان چای وارد شد. با لبخند گفت؛ برای خودم ریختم. دیدم شما هم خسته این برای شما هم چای ریختم.
بعد اینکه تشکر کردم. و نشست. ازش خواستم بگه چی شده که اومده مشاوره.
با لبخند دلنشینش شروع به حرف زدن کرد..
من زود عصبانی می شم. زودرنجم. همه بهم اینو گفتن دیگه. برای همین اومدم.
گفتم خب این مشکل خیلی هاست. شما بگین چندوقته اینجوری شدین؟ چی میشه که می رنجین یا عصبانی می شین؟
جواب داد:
ببینین خانم دکتر من آدم مهربونی ام. خیلی دلسوزم. من واسه دشمن خودمم دلسوزی می کنم و گذشت می کنم. خودمم خوشم نمیاد اینجوری عصبانی میشم. و زود می رنجم. بعدش پشیمون میشم، شروع می کنم به خودم بدو بیراه گفتن. که چرا داد زدم یا غر زدم. اینکه می گین چرا عصبانی میشم، علتش اینه که توقع ندارم. توقع ندارم اونایی که اینهمه من بهشون می رسم. کمکشون می کنم. خدمات می دم یه حرفهایی رو بهم بزنن یا بهم توجه نکنن و منو حساب نکنن. خونه مادرم، مادرشوهرم هر جا میرم من همش کمک می کنم. تو غذا پختن، ظرف شستن، روضه هاشون، مولودی هاشون، عروسی هاشون… همه جا هر چی میشه. همه رو کمک من حساب می کنن. می دونن که من هستم. نه اینکه منتی بذارم. نه. من خودم دلسوزم. می بینم مادرشوهرم دست تنهاست. می رم کمکش. (این از توجیهات طرحواره ایثاره که پدر آدمو درمیاره ) البته یه خواهرشوهرم هست ولی اون اصلا به مادرش اهمیت نمیده. می ذاره وقتی همه چی آماده شد میاد. بهونه هم داره میگه من با شوهرم میام با شوهرم میرم. جاری مم خودشو می کشه کنار و زیاد به مادرشوهرم سر نمی زنه.
خب من دلم می سوزه براش می گم پیره. بهش کمک می کنم. ینی وقتی میرم هم واسه خدا کار می کنم. از خودش بیشتر کار می کنم و به زندگی ش می رسم.
گفتم: مادرشوهرت نمی تونه خدمتکار بگیره برای اون چندساعت مهمونی؟
گفت: ازین قدیمیاست دیگه. اعتقاد نداره. بعدشم خدمتکار که مث من دلسوزانه بهش کمک نمی کنه. خب من کارای خونمو زود انجام میدم میرم.
به مادر خودمم که دیگه وظیفمه، من دختر بزرگه مامانم هستم. مامانم همیشه خودش می خواسته. هر وقت کاری داشته باشه به من زنگ می زنه. من از ۹ سالگی تو آشپزی به مامانم کمک می کردم. هوای خواهر کوچکمو داشتم. یه مدتی مامانم مریض بود بخاطر کلیه هاش بستری بود بیمارستان، اون موقع من ۱۱ سالم بود. دیگه خودم آشپزی می کردم. (یکی از ریشه های طرحواره ایثار مشکلات والدین هست)
گفتم: خوودت؟ تو اون سن؟
جواب داد: آره. تازه خواهرم ۸ ساله ش بود. برادرم ۴ ساله بود من مواظبشون بودم. بابام که کارگر بود و صبح می زد بیرون تا ناهار و بعضی وقتا هم شب می اومد.
فقط استرس مریضی مامانم خیلی بد بود. اون کارا برام مهم نبود عادت کرده بودم. ۳ هفته مدرسه نرفتم.
پرسیدم: کسی نبود کمکتون باشه؟ خاله، عمه، …
گفت: نه ما که اینجا غریب بودیم. خانواده مادرم اهوازن. یه عمه داشتم اونم با مامانم خوب نبود. اصلا کار به کار ما نداشت. مادربزرگم یه وقتایی می اومد سر می زد و می رفت. نمی موند. تازه بهتر که نمی موند چون مدام غر می زد. دعوامون می کرد. سر بابام غر می زد می گفت این زنت دائم مریضه.
میشه دیگه از بچگی ام حرف نزنم. حالم بد میشه وقتی یادم می افته.
گفتم: آره نمی خواد دیگه از بچگی ات بگی. خب اینهمه دلسوزی واسه دیگران، اونا هم دلسوزن واسه تو؟ قدرتو می دونن؟
جواب داد: نه. منم دلم از همین می گیره. اینهمه به مامانم کمک می کنم. اونوقت یه مدت شوهرم تو مشکل مالی افتاده بود از مامانم پول قرض خواستم گفت ندارم. در حالیکه من می بینم چه خرجایی برای داداشم و زنش می کنه. بهشون پول میده. یه بار اعتراض کردم. گفت اونا اول زندگیشونه. اما آخه مردی که خودش کار داره، احتیاج به این داره مامانم برنج و میوه خونشونو بده. مادر شوهرم بهتره ولی وقتی جاری م میاد مهمونی خونه شون. می بینم اون عزت و احترام بیشتری داره. نه اینکه حسودیشو کنم. بچه مم قدرمو نمی دونه. اینقد من کارای دختر ۱۲ ساله مو می کنم بهش می گم تو فقط درس بخون، نمی خوام مث بچگی من سختی بکشه از درسش بمونه. نمی خوام مث بچگی من کار خونه بکنه. ولی اونم از من توقع زیاد داره. جواب بم پس میده. داد میزنه. من این رفتارارو می بینم که دلم میشکنه و عصبانی می شم. (نتایج طرحواره ایثار نداشتن جذابیت واسه دیگران و بالا رفتن توقع و خشم فرد هست).
مهشید دل پری داشت. کلی حرف برای زدن داشت. وقت جلسه تموم شده بود. بهش گفتم من کمکت می کنم عصبانیتتو کم کنی ولی فعلا تا جلسه بعد تست طرحواره رو از منشی بگیر و بزن، جلسه بعد بازم با هم حرف می زنیم. تشکر کرد و بلند شد. گفت خسته شدین خانم دکتر می خواین براتون آب یا چای بیارم دوباره؟ بهش گفتم نه ممنون. خم شد لیوان چای منو که خالی شده بود برداشت و از اتاق بیرون رفت

 

 

من نمی تونم نسبت به مشکلات دیگران بی تفاوت باشم

این جمله معروف افرادی هست که طرحواره ایثار دارن، آدمهای به شدت دلسوز و مهربون که زندگی دیگران رو نجات میدن ولی به خودشون آسیب می زنن، تو یاری رسوندن به دیگران پیشقدم هستن، آدمهای مهربون سریالهای ماه رمضان که ساده ان و مهربون، خوش بین و اهل اعتماد کردن که در طی فیلم مورد اذیت آدم بدجنسها قرار می گیرن و در نهایت فیلم با شناختن خوبی اونها و دونستن قدر اونها توسط دیگران به اتمام میرسه.

ایثار بده مگه؟

نه، اتفاقا فداکاری و مهربونی خیلی خوبه و عالیه، یه نوع فضیلت اخلاقیه و باعث بهبود زندگی انسانها میشه اما وقتی که یه نفر زندگی خودشو خراب کنه به بهای درست کردن زندگی دیگران، آیا این هم منصفانه و درسته!؟ زیادی کمک کردن و از خودت زدن از نشونه های طرحواره ایثار هست.

طرحواره ایثار

اهمیت دادن به مشکلات دیگران

 

اگه اینجوری شدی و داری زندگی خودتو فدای دیگران می کنی احتمالا درگیر طرحواره ایثار شدی.

 

بذار اول طرحواره رو برات تعریف کنم.

گرچه موقع به دنیا اومدن ذهن ما خالص و سفیده نسبت به دنیا، ولی بخاطر اتفاقاتی که باهاشون مواجه می شیم و شرایط زندگی و ارتباطاتمون، از همون دوران نوزادی، ما دارای چارچوبهای فکری و احساسی منفی و رفتارهای مشکل سازی می شیم، که این چارچوبها طرحواره یا تله زندگی نام دارن و تاثیر منفی روی زندگی شخصی و مشترک ما می گذارن. گاهی باعث میشن زیادی محبت کنیم و صمیمی بشیم گاهی باعث می شن از همه ببریم و به کنج عزلت بریم. بسیاری وقتا هم همین طرحواره های ناقلا باعث خشم و غم و حسرت و اضطراب ما میشن.  برای دریافت محصول دوره صوتی جامع شناخت طرحواره ها اینجا کلیک کنین.

 

نشانه های طرحواره ایثار

  • افرادی که چنین روحیه ای دارن، نیازهای دیگران رو به خودشون مقدم می شمرن. و از حقوق و نیازهای خودشون نه صرفا بخاطر ترس، بلکه بخاطر دلسوزی و مهربونی می گذرن.
  • این حس همدردی و دلسوزی زیادی دارن و نمی تونن نسبت به رنج دیگران بی تفاوت باشن.
  • از وقت و هزینه خودشون برای دیگران مایه می گذارن. طوری که حتی ممکنه زندگی خودشونو به سختی بندازن ولی بخوان دیگران تو رفاه باشن. به عنوان مثال، در حالیکه نیاز دارن و بدهی دارن، پولشونو به دیگران قرض می دن و برای خودشون پس اندازی نمی گذارن.
  • افرادی که طرحواره ایثار دارن، تو مهمونی ها و مجالس (شادی، روضه و هیئت) همیشه تو کارهای خدمات داوطلب می شن. و زودتر از همه ممکنه برن و دیرتر برگردن بخاطر انجام دادن کارها
  • این افراد هم مثل کسانی که طرحواره اطاعت دارن، دچار مشکلات روان تنی مثل سردرد، مشکلات معده ای-روده ای، درد مزمن یا خستگی می شن.
  • این افراد دلسوزی رو حق خودشون نمی دونن و فکر می کنن اونها هستن که باید نسبت به خواسته ها و رنجهای دیگران توجه کنن. مثلا وقتی مریض می شن به دیگران خبر نمی دن و اجازه دلسوزی و مراقبت نمی دن.
  • از اینکه به نیازهای خودشون توجه کنن مثلا تفریح کنن یا خرید کنن، در حالیکه دیگران فقیر باشن، دچار عذاب وجدان می شن. و فکر می کنن این نشونه ی خودخواهیه.
  • احساس گناه احساسیه که این افراد رو خیلی آزار میده و خودسرزنشگری دارن.  برای مطالعه مقاله صدای سرزنشگر درون اینجا کلیک کنین.

 

 

دلایل شکل گیری طرحواره ایثار

  • الگوگیری از والدینی که در کارهای خیر شرکت می کنن یا خودشون این تله زندگی رو دارن و مدام در حال خدمات دادن هستن
  • تشویق فرزندان به اینکه در هر صورت با همه مهربونی کنن، اسباب بازیها یا وسایلشونو به بچه های دیگه یا دوستانشون بدن، باعث می شه بچه ها، بخشش نکردن رو نشونه خودخواهی بدونن و از والدینشون تبعیت کنن.
  • بعضی آدما به صورت ذاتی مهربونتر و حس همدلی و همدردی بیشتری دارن. اونها از بچگی به دیگران کمک می کنن مثلا تو پارک نوبتشونو به بچه های دیگه می دن. اگه یه بچه ای زمین بخوره زود به کمکش می رن.
  • طرحواره ایثار در بعضی جوامع جمع گرا بیشتر دیده می شه چرا که فرهنگ این کشورها بخاطر مذهب و اصول اخلاقی و عرفی شون، این طرز فکر رو که باید به همه خدمات داد رو تقویت می کنه.
  • دوران کودکی این افراد ممکنه با سختی و رنج و فقر همراه بوده باشه و این منجر به حس دلسوزی زیاد نسبت به افرادی میشه که مثل خودشون زندگی دشواری دارن.
  • گاهی والدین این افراد مریض بودن یا ضعیف بودن و فرد مجبور بوده از همون کودکی مراقب خواهر برادرهای دیگه یا حتی والدینشون باشه.
  • معمولا این افراد نیاز به محبت و توجه شون تامین نشده. برای آشنایی بیشتر با نیازهای روانی بهتره پادکست ۵ نیاز اساسی روانی انسان رو اینجا کلیک کنین و گوش بدین.

 جذابیت طرحواره ای و طرحواره ایثار

شما جذب کسانی می شین که:

  • ضعیف هستن از نظر مالی، پس همیشه بهشون پول قرض میدین حتی ممکنه به خودتون ضرر مالی بزنین.
  • طرحواره منفی گرایی دارن و همیشه دارن از مشکلات زندگی ناله می کنن. پس شما می خواین هر جور شده کمکشون کنین و از این احساس بدبختی بیارینشون بیرون. برای مطالعه طرحواره منفی گرایی و بدبینی اینجا کلیک کنین.
  • طرحواره وابستگی و بی کفایتی دارن و درباره زندگی شون مسوولیت پذیر نیستن.
  • شمارو از نظر عاطفی طرد می کنن و بهتون توجه نمی کنن پس می خواین با خدمات دادن توجه شونو جلب کنین.

طرحواره ایثار و سه نوع رفتار متفاوت اون

کسانی که این طرحواره رو دارن یا:

  • به دیگران زیادی کمک می کنن. کمک مالی و خدماتی و… و اجازه به دیگران نمی دن که اونها چنین کاری براشون بکنن. یعنی مهربونی دیگران رو قبول نمی کنن. هدیه دیگران رو نمی پذیرن. کسی مریض باشه اونا اولین داوطلب هستن، درباره مشکلات خودشون حرف نمی زنن در حالیکه گوش شنوایی برای شنیدن درددل دیگران دارن.
  • بخاطر اینکه دیگران ازشون توقع نداشته باشن از ارتباطات دوری می کنن. به قول خودشون لطف مدامشون تبدیل به وظیفه شده، پس دوری می کنن تا مدتی راحت باشن.
  • گاهی افرادی که این تله شخصیتی رو دارن، پرتوقع می شن و از قدرنشناسی دیگران ناراحتن و غرغرو پرخاشگر می شن.

 

طرحواره ایثار و فرزندپروری

مادر یا پدری که این تله روانی رو داره معمولا:

  • حقوق فرزند خودشو در ارتباط با بچه های دیگه ندیده می گیره مثلا بهش میگه اسباب بازیتو بده پسرخاله ت یا اگه دعوات کردن تو کوتاه بیا و گذشت کن.
  • بس که خودش داره به دیگران کمک می کنه وقتی برای بچه های خودش نمیذاره.
  • برای فرزندانش الگویی از ایثار و فداکاری میشه و بچه ها ازش این الگوی افراطی رو یاد می گیرن.
  • ممکنه به فرزند خودش هم زیادی خدمات بده و دلسوزی کنه و اونارو خودخواه بار بیاره. برخی بچه های هیولا محصول چنین فداکاریهای افراطی هستن.

معرفی فیلم درباره طرحواره ایثار

ابد و یک روز

پریناز ایزدیار در نقش سمیه، نقش دختری رو بازی می کنه که می خواد خودشو بخاطر خانواده قربانی کنه و تن به ازدواجی ناخواسته بده برای اینکه مشکلات مالی خانواده شو حل کنه. سمیه نقش ناجی رو بازی می کنه. نقشی که افراد ایثاری تو زندگیشون ایفا می کنن.

اینجا سمیه داره بخاطر خانواده ش ایثار می کنه ولی تو زندگی واقعی من بسیاری دختران رو می بینم که طرحواره ایثار دارن و من بهشون میگم دختران ناجی. یعنی دخترانی که تو ارتباط با یه پسر می خوان در نقش مادر یا ناجی اون عمل کنن بویژه اگه اعتیاد یا مشکل مالی یا محبتی داشته باشه. برای دریافت محصول صوتی تربیت دختر موفق اینجا کلیک کنین.

روزهای نارنجی

هدیه تهرانی در نقش زنی بنام آّبان هست که بخاطر رنجهایی که خودش کشیده با وجود همه دردسرهایی که توی زندگی مشترک خودش داره مدام در حال دلجویی و کمک کردن به کارگران زنش هست. و یه سکانس جالب این فیلم، جایی هست که کارگر زن او که با شوهرش رابطه برقرار کرده ازینکه آبان می خواد اونو اخراج کنه به خشم می آد و اونو نفرین می کنه. این اتفاقی هست که برای کسانی که طرحواره ایثار دارن می افته. افرادی که زیادی لطف میکنن از چشم می افتن. و فقط خدماتشون به چشم میاد و اگه اون خدمات قطع بشه، توجه دیگران رو از دست می دن و مورد خشم قرار می گیرن.

فیلم جواهری در قصر

نقش اصلی این فیلم دختریه که ساده، باهوش و بسیار در پی کمک به دیگران هست. معمولا فیلمهای کره ای اینطور هستن که یه نقش همیشه دلسوز و ایثاری توی اون هست که در نهایت همه پی به محبت و خوبی اون می برن، اما متاسفانه این فقط تو فیلمهاست و تو دنیای واقعی کسی که مراقب خودش نباشه، دیگران مراقبش نیستن.

درمان طرحواره ایثار

گرچه مهربونی و انسانیت صفت پسندیده ایه و باعث رشد و شکوفایی شما میشه اما هر صفت مثبتی اگه حد تعادل رو رد کنه می تونه باعث دردسر بشه و حتی تبدیل به رذیلت بشه.

صداقت زیاد از حد میشه سادگی.

مهربونی بیش از حد میشه له کردن خودتون و خرد کردن عزت نفستون، ضمن اینکه باعث میشه دیگران بخاطر خدمات ما بیشتر باهامون باشن و اینکه اونها تلاشی برای ما نکنن و ما همچنان از محبت محروم باشیم.

یادتون باشه که این تله زندگی در واقع پوششی برای محرومیتهای عاطفی شما و ترس شما از تنهایی و توجه نگرفتن از دیگرانه. و با راهکارهایی که این تله جلوی روتون میگذاره، شما نمی تونین به محبت و توجه واقعی آدمها برسین. و اگه هم دارین توجه و نوازشی می گیرین، این بخاطر خدماتی هست که دارین میدین. متاسفانه مراجعان دختری داشتم که به خاطر دلسوزی بیش از حد و بخاطر طرحواره ایثار توی روابطی افتادن و حتی به خودشون آسیب جسمی یا مالی زدن برای اینکه طرف مقابل خودشونو آروم کنن یا نگه دارن.

 

چند راهکار برای کنترل کردن رفتارهای ایثاری تون

  • ببینین دارین به کیا کمک می کنین؟ از نظر مالی، وقت گذاشتن، پای درددل نشستن، کمک کردن تو کارها…
  • بسنجید این کارهارو برای این انجام میدین که محبت دریافت کنین. یا ازتون تعریف کنن. یا احترامتون بیشتر بشه . یا می خواین پیش اونها آدم خوبه ی داستان باشین. هر کدوم از این دلایل نشون میده کمک شما خلوص نداره و نتایج خوبی نداره و توقع شمارو بیشتر می کنه.
  • بررسی کنین که آیا اونها واقعا به این کمکها نیاز دارن یا اینکه خودشون می تونن از پسش بربیان اگه بهشون فرصت بدین و زودی به دادشون نرسین
  • یکی از اشکالات طرحواره ایثار اینه که به خانواده شما ضربه می زنه، بنابراین ببینید دارین با کمک کردن به زندگی خودتون خدشه ای وارد می کنید یا از حق و حقوق خانواده تون کم می گذارید؟ نظرشونو بپرسین.
  • و در نهایت وقتی همه اینهارو خوب ارزیابی کردین، باید تجدیدنظر کنین توی این کار . و یه قدم به عقب حرکت کنین. اولین نفر نباشین تو کمک کردن. سعی کنین ماهیگیری یاد بدین تا اینکه هر روز ماهی بدین به افراد نیازمند.

فکر کنم با خوندن این مطلب دیگه شما باید قدری به خودتون اومده باشین و تصمیم گرفته باشین توی کارهای طرحواره ای تون تجدیدنظر کنین. ساده تر بگم یه کم به فکر خودتون باشین کمک به دیگران حد و حدودی داره.

می تونین این مقاله رو برای اطرافیانتون که این مشکل رو دارن و دچار طرحواره ایثار شدن بفرستین و آگاهشون کنین.

 

من شیما محمدی روانشناس بالینی و طرحواره درمانگر با بیش از ۱۰ سال سابقه کاری اومدم که به شما عزیزان کمک کنم تا از تله طرحواره هایی که در اون گرفتار شده اید رها بشید و دوباره طعم خوددوستی و یک زندگی با رضایتمندی و روابط عالی رو بچشید. برای شرکت در دوره های طرحواره درمانی و مشاوره به من پیام بدین.(۰۹۱۹۸۲۰۰۰۳۰)

 

مارو تو اینستاگرام دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *